Po zrušení opatrení proti šíreniu ochorenia covid-19 dnes majitelia reštaurácií, barov, bistier či kaviarní bojujú s ďalším problémom – rastom cien za suroviny i energie a bojom o zákazníka.
Nedávne opatrenie vlády – znížiť od nového roka aspoň na tri mesiace daň z pridanej hodnoty pre vybrané odvetvia na 10 percent – má tento problém čiastočne vyriešiť. Podľa posledných informácií a po schválení štátneho rozpočtu na rok 2023 má byť dokonca znížená DPH na uvedené služby už natrvalo.
Podľa najnovšej analýzy nadnárodného lídra v analýze obchodných dát Dun & Bradstreet budú môcť túto možnosť využiť tisíce podnikateľov na Slovensku, ktorí v gastrosektore podnikajú.
Mohlo by vás zaujímať: Tržby TOP 30 maklérov vlani rástli najrýchlejšie od roku 2014. Dôvodov je viac
Aktuálne na Slovensku podniká 21 805 podnikateľských subjektov v reštauračnej oblasti, z toho 10 127 kapitálových spoločností (a.s. + s.r.o) a 11 678 živnostníkov. Analýza Dun & Bradstreet zároveň ukázala, že od roku 2020 ide o najvyššie číslo. Od tohto obdobia pribudlo na trh približne 900 subjektov.
„Napriek prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších vstupov núti podniky, na jednej strane, zvyšovať ceny, na druhej strane tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky,“ popisuje súčasný stav na trhu Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet.
Podľa dát Dun & Bradstreet v gastrosektore zaniklo za posledné tri roky 2 885 subjektov, z čoho bolo 2 353 živnostníkov. „Najviac subjektov – viac ako tretina zo všetkých - podľa našej analýzy zaniklo v minulom roku. Odhadujeme, že budúci rok bude pre gastropodniky rovnako negatívny, ako obdobie pandémie,“ uviedla Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet.
Mohlo by vás zaujímať: TOP 30 poisťovacích maklérov za rok 2021 na Slovensku podľa oPoisteni.sk
Zároveň však podotkla, že len v tomto roku na Slovensku vzniklo v reštauračnom biznise 710 nových živnostníkov a 508 firiem. V oboch prípadoch ide o najnižšie číslo od roku 2020.
Reštauráciám, bistrám, kaviarňam či barom má v budúcom roku do istej miery pomôcť práve nedávno prijatá znížená DPH, ktorá začne platiť od januára 2023. Platiť bude pre podniky, ktoré podávajú jedlo a nápoje, no zároveň poskytujú obsluhu, či disponujú priestormi na konzumáciu či umývanie riadu.
Znížená DPH v tomto prípade teda platí na poskytnutie služby. Ak teda gastropodnik podáva jedlo či nápoje, no neposkytuje ostatné spomenuté služby, znížená daň preň neplatí.
Komentáre
Pridať komentár