Do konca septembra tohto roka je pritom u nás zaevidovaných 11 605 gastroprevádzok na základe živnostenského oprávnenia a 8 714 spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností, ktoré podnikajú v oblasti stravovania.
„Boom služieb verejného stravovania na Slovensku rapídne vzrástol v posledných dvoch rokoch. Napríklad v posledných 10-tich rokoch ich počet narástol o 100 percent. Dnes patria tieto prevádzky vplyvom pandémie k najohrozenejším skupinám podnikateľov,“ tvrdí Petra Štěpánová, analytička Bisnode.
Od dnes bude podnikanie reštaurácií a ďalších prevádzok spojených s predajom a podávaním hotových jedál opäť obmedzené. Majitelia budú môcť jedlo zákazníkom predávať len zabalené, nebude ho možné konzumovať v interiéri, ak to bude možné, tak len v exteriéri. Vláda od dnes, 15. októbra, zaviedla nové prísne opatrenia v dôsledku rapídneho zhoršenia situácie spojenej so šírením ochorenia COVID-19.
Majitelia reštaurácií už na jar tohto roka bili na poplach, keď z rovnakého dôvodu museli zavrieť svoje prevádzky. Podľa dát prišli prevádzky v priemere o 42 percent tržieb, mnohé hrozia prepúšťaním a aktuálne žiadajú vládu o zníženie dane z pridanej hodnoty.
„Dlhodobý výpadok príjmov nemusia ustáť viaceré prevádzky. Na kolená môže padnúť väčšina malých prevádzok, ktoré nemajú dostatočné finančné rezervy. Vidíme to na číslach – od začiatku tohto roka zaniklo v gastrosegmente 78 eseročiek či akcioviek v rovnakej oblasti, no zároveň až 796 subjektov, ktoré podnikajú v rovnakej oblasti na základe živnostenského oprávnenia,“ približuje Petra Štěpánová.
Bisnode zároveň dodáva, že gastroprevádzky najviac zanikali v kategóriách s najnižšími tržbami či najnižším počtom zamestnancom.
Komentáre
Pridať komentár