Tento rok už neprežilo takmer tisíc reštaurácií a pohostinstiev. Ničí ich najmä koronavírus


			Tento rok už neprežilo takmer tisíc reštaurácií a pohostinstiev. Ničí ich najmä koronavírus
14.10.2020 Tlačové správy

Kríza spojená so šírením pandémie koronavírusu drví slovenský gastrobiznis. Podľa detailných dát poradenskej spoločnosti Bisnode,  od začiatku tohto roka zanikla bezmála tisícka reštaurácií, pohostinstiev či prevádzok s rýchlym občerstvením. 

Do konca septembra tohto roka je pritom u nás zaevidovaných 11 605 gastroprevádzok na základe živnostenského oprávnenia a 8 714 spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností, ktoré podnikajú v oblasti stravovania.

Boom služieb verejného stravovania na Slovensku rapídne vzrástol v posledných dvoch rokoch. Napríklad v posledných 10-tich rokoch ich počet narástol o 100 percent. Dnes patria tieto prevádzky vplyvom pandémie k najohrozenejším skupinám podnikateľov,“ tvrdí Petra Štěpánová, analytička Bisnode.  

Od dnes bude podnikanie reštaurácií a ďalších prevádzok spojených s predajom a podávaním hotových jedál opäť obmedzené. Majitelia budú môcť jedlo zákazníkom predávať len zabalené, nebude ho možné konzumovať v interiéri, ak to bude možné, tak len v exteriéri. Vláda od dnes, 15. októbra, zaviedla nové prísne opatrenia v dôsledku rapídneho zhoršenia situácie spojenej so šírením ochorenia COVID-19.

Majitelia reštaurácií už na jar tohto roka bili na poplach, keď z rovnakého dôvodu museli zavrieť svoje prevádzky. Podľa dát prišli prevádzky v priemere o 42 percent tržieb, mnohé hrozia prepúšťaním a aktuálne žiadajú vládu o zníženie dane z pridanej hodnoty.

Dlhodobý výpadok príjmov nemusia ustáť viaceré prevádzky. Na kolená môže padnúť väčšina malých prevádzok, ktoré nemajú dostatočné finančné rezervy. Vidíme to na číslach – od začiatku tohto roka zaniklo v gastrosegmente 78 eseročiek či akcioviek v rovnakej oblasti, no zároveň až 796 subjektov, ktoré podnikajú v rovnakej oblasti na základe živnostenského oprávnenia,“ približuje Petra Štěpánová.

Bisnode zároveň dodáva, že gastroprevádzky najviac zanikali v kategóriách s najnižšími tržbami či najnižším počtom zamestnancom.

Zdroj: Bisnode

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáre

Pridať komentár

Nie sú žiadne komentáre.

RSS

Súvisiace články